nibiru.hu

 

 


Veritas Vincit!

Honlapom folyamatosan
építés alatt. (v 0.4.56)

Nyitóoldal, változásokInformatikaPolitika, közélet Magyar SzívvelEgészségSzabadidő, hobbiTudományEgyéb írások

 Informatika - Régi PC-t ajándékba!

Barátaim oldalai


Mozgalom: Régi PC-t ajándékba!

Ne hagyd kallódni amire már nincs szükséged!


A számítógép a világon mára a háztartások rendes részévé vált. Hazánkban is számos olyan szolgáltatás létezik már évek óta, melyek nem elérhetőek számítógép nélkül. Arról nem is beszélve, hogy ott már tartunk, hogy akinek nincs e-mail címe, arra ha nem takarítói állásra jelentkezik, úgy néznek, mint aki a Holdról jött. Akinek nincs számítógépe, az nem fér hozzá a világhálón található információkhoz sem, vagyis csak és kizárólag a TV-ből, vagy újságokból tájékozódhat. Egy napi- vagy hetilap előfizetése azonban ma már nem két fillér, nem beszélve arról, hogy az információ jelentős része nem hozzáférhető a lapokban, azok korlátozott terjedelme, valamint a hazánkra sajnálatosan jellemző öncenzúra miatt de álláshoz is sokkal könnyebben jut az akinek van számítógépe.

Az a gyermek, aki számítógép nélküli háztartásban nő fel, eleve hátrányban van a többiekkel szemben, főleg amikor oda kerül a sor, hogy az iskolai számítástechnika órán először találkozik egérrel és billentyűvel, és ott kénytelen megtanulni olyan alap dolgokat, amiket egy működő számítógéppel rendelkező családban felnövő gyermek magába szív az évek alatt. Sajnos nem tart még ott Magyarország, hogy minden családban lehessen egy gép, pedig erre volna szükség. Már az is sokat jelentene, ha  legalább az iskolás korú gyermeket nevelő családoknak jutna belőle.

Webhelyem számítástechnikai részére időnként felkerülő ingyenesen elvihető gépekre mindig nagy volt az érdeklődés. A legkülönbözőbb élethelyzetben lévő emberek jelentkeztek rájuk, és mindig sikerült jó helyet találni nekik. Voltak köztük szűkös anyagiak között élő családok, nyugdíjas honfitársaink, de még szociális intézmények is pl. mozgássérültek otthona, akiknek a világgal való kapcsolattartás talán legfontosabb  csatornája az internet, ami viszont nem érhető el számítógép nélkül.

Ezenközben rengeteg olyan, mások számára elavult gép porosodik hosszú évek óta raktárakban, pincékben, itt-ott, amivel még lehetne mit kezdeni. Évek óta próbálok segíteni az embereknek használt gépek, alkatrészek ajándékozásával, de ezzel sokáig egyedül voltam. Aztán egyre többen ajánlottak föl monitorokat, gépeket. Először 2006 karácsonya előtt történt, hogy egyrészt azonnal lettek volna öten is egy a barátaimnak elküldött e-mailben felajánlott 200Mhz-es Pentiumos gépre, és ehhez két új felajánlás is érkezett rögtön; egy modem és egy monitor. 

Azt vettem észre, hogy lennének akik ingyen odaadnák kallódó gépeiket vagy alkatrészeiket a rászoruló honfitársaiknak, csak nincs aki ezt összehangolja. Első lendületből felajánlottam, hogy segítek gazdát találni az öreg (akár 8-10 éves) gépeknek. Mint hardverhez is értő informatikus, vállaltam ennek a dolognak a megszervezését és a gépek esetleges apró javítását, kiegészítését is - ingyen. Először nehezen indult be, találkoztam némi bizalmatlansággal is, de végül szép számmal akadtak felajánlások, főleg monitor tekintetében, ami miatt a lakásom szuterénjének egy része egy időre kisebb raktárrá vált. Mivel azonban nem akartam monitortemetővé válni és számítógépből jóval kevesebb érkezett, valamint egyszerűen nem bírtam idővel, úgy döntöttem, hogy inkább azt terjesztem, hogy mindenki találja meg a saját rokonságában vagy környezetében azokat, akiknek örömet tud okozni egy ilyen régi géppel. Azóta csak - igen korlátozott számban - akkor vállalok személyes gépátadást, ha az adományozó ragaszkodik az anonimitásához. Egyébként pedig ha valaki saját maga nem talál gazdát a régi gépének, akkor keresek neki helyet, és a felajánlást tevőt összehozom a leendő tulajdonossal.

A tapasztalatom sajnos az, hogy a felajánlások száma mindig jóval alatta maradt a fogadókészségnek. A felajánlások kizárólag magánszemélyek részéről érkeztek, cégek nem nagyon mutattak hajlandóságot a nagyobb tömegben vidéki iskolákba, szociális intézményekbe történő gépajándékozásra, így nem is próbálkoztam vele tovább. Később olvastam egy pályázatról, mely nagyon hasonló indíttatásból született, de a cégeknél porosodó gépekkel ők is így jártak.


Az alapvető cél, hogy számítógép kerüljön oda, ahol egyáltalán nincs. Ehhez olyan gépekre van szükség, melyekkel ha kicsit lassabb működés mellett is, de legalább Windows XP, vagy egyszerűbb desktop felületű Linux operációs rendszer alatt elérhetővé válik az internet, így a levelezés, és a böngészés funkció, és egyébként maga a gép alkalmas a számítógépes alapfeladatok ellátására.

Remélem az ötletem túlnyúlik majd ezen az oldalon, és valamiféle mozgalommá válik.  Azt szeretném, ha az adakozó kedvű, jó szándékú emberek a  saját közösségeinken belül megtalálnák a célszemélyeket. Ha csak annyit értem el, hogy akár csak egyetlen ember eszébe juttattam valakit, akinek oda tudja adni a régi gépét, már megérte.

Minimálisan használható konfiguráció:

Internethez:
Pentium II 300Mhz, 128Mb RAM, 20Gb merevlemez, PCI-os, vagy AGP-s videókártya, hangkártya, CD-ROM meghajtó, UTP-s 10Mbites hálókártya, egér, billentyűzet, 17"-os monitor.

A számítógéppel való ismerkedéshez:
Pentium 166MMX, 64Mb RAM, 3.2Gb-os merevlemez, 1Mb PCI videókártya, 1.44 floppy, CD-ROM meghajtó. (Ezen a konfiguráción egy régebbi operációs rendszer, pl. a Windows 98 fut csak el, mely biztonságossága és szoftverkompatibilitási gondok miatt internetezésre már nem alkalmas.) Az ilyen gépekhez egy 14"-os monitor is elegendő, ha az teljesíti a minimális követelményeket.

14"-os monitor minimális paraméterei:

1024x768 max felbontás, ahol is min. 60Hz frissítéssel teljes képet megjeleníteni képes, (non interlaced) 800x600-as felbontásban pedig képes legyen 75 Hz-es képfrissítésre. Alacsony sugárzás, (Low Radiation) legalább MPR-II ( a képcső nem töltődik fel statikusan, azaz bekapcsolás után ha hozzáérünk, nem pattog a felülete.)

Tekintettel a TFT-re való átállás miatt felgyülemlett jó minőségű 17 collos CRT monitorok tömegére, a monitor ma már nem szokott probléma lenni.


Ha kérdésed van, vagy a segítségemre van szükséged, írj.


Nibiru

2006.12.22  
Frissítve: 2009.04.26

                                       Copyright (c) nibiru.hu  - Minden jog fenntartva. A felhasználási feltételekről itt olvashatsz.