nibiru.hu

 

 


Veritas Vincit!

Honlapom folyamatosan
építés alatt. (v 0.4.56)

Nyitóoldal, változásokInformatikaPolitika, közélet Magyar SzívvelEgészségSzabadidő, hobbiTudományEgyéb írások

Archívum - Gyurcsány lekonyuló karlendítése (falanx.hu)

Barátaim oldalai


Az alábbi cikket a hajdani, sajnos már megszűnt Falanx.hu-ról  mentettem meg az utókornak. Mindenki ismerte, ahogy Gyurcsány, amerikai módra a himnusz közben a szívére tette a jobb kezét. Ez nem más mint a klasszikus karlendítésnek egy megváltoztatott formája. Megjegyzendő, hogy a cikk állításával szemben a függőleges karral való üres jobb tenyér felmutatása nem a rómaiaktól, hanem a pártusoktól származik (ahogy ez a balra látható szobrocskán is látható) és  vélhetően már jóval korábban is használatban volt az egész szkíta világban. Ez azonban semmit nem von le az írás értékéből.

Nibiru

Gyurcsány lekonyuló karlendítése

Falanx.hu
Szerző: Dr. Koncsek Krisztián
Létrehozva: 2006-11-04 08:51


Micsoda ember ez a Gyurcsány, még a Himnuszra sem tud vigyázzba állni – mondta nemrég egy idős hölgy nekem. A jobb keze a mellkasán van, pedig a Himnusz alatt nem így illene viselkednie – tette hozzá. A szemfüles TV-nézők már biztosan észrevehették, hogy miniszterelnökünk bizony tényleg nem áll vigyázzba, hanem kezét a szíve felett tartja. Ezzel egy amerikai szokást igyekszik népszerűsíteni. Hogyha megkeressük ennek a szokásnak az eredetét, akkor viszont arra jövünk rá, hogy a római – a tudatlan tömegek által nácinak hívott – karlendítéses tisztelgés egyik modernizált változatát gyakorolja.

A jobb kéz magasba emelése köszöntéskor nagyon régi szokás. Eredete a régi Rómába nyúlik vissza. Tulajdonképpen két változata volt. A ferdén tartott kar a nem egyenrangúak között volt szokásban. Ezt a légionáriusok és a gladiátorok használták tisztelgésképpen feljebbvalójuk és a császár előtt. Ave Caesar! Morituri te salutant! – Üdvözlégy Császár! Köszöntenek a halálba menők! – tették hozzá. A másik változata inkább köszönés, mint tisztelgés volt, függőleges karral, egyenrangú személyek között. A másik fél felé fordított üres tenyér a barátság, a fegyvertelenség jelképe volt.

[1]A szokás fennmaradt a középkorban is, de a XVIII. századtól különösen elterjedtté vált. A klasszicizmus kora szerette feleleveníteni az antik világot, így ismét divatba jött a római köszöntés-tisztelgés. Jacques-Louis David, a francia forradalom és Napóleon korának híres festője például három képén is megörökítette a karlendítést. A „Horatiusok esküje”, a „Labdaházi eskü” és a „Sasok kiosztása” című alkotásain is látható. David és kortársai – ahogyan az a festményekről is kitűnik – inkább az eskü szertartásához kapcsolta ezt a jellegzetes mozdulatot.

[2]A karlendítés az Egyesült Államokban is elterjedt, már az „alapító atyák” kora óta. 1892-ben hivatalos is lett, törvénybe is foglalták. Kezdeményezőjéről, Francis Bellamyról Bellamy-tisztelgésnek is hívták. Bevezették ugyanis az iskolai diákok körében az úgynevezett Szövetségi Fogadalmat (Pledge of Alliance), aminek részeképpen a nebulók esküt tesznek az Egyesült Államok alkotmányára, a csillagos-sávos lobogó jelenlétében, mindehhez jobb karjukat rézsút fellendítve.

Az európai jobboldali mozgalmak körében a 20-as években terjedt el. Felelevenítője, Mussolini példaképe, Gabriele D’Annunzio költő; a Fiumei Légió parancsnoka volt; innen vették át a többi ország különféle pártjai, mozgalmai, politikusai; így Hitler is.

1933-ban, Hitler hatalomra jutása idején viszont az Államokban kezdett egy kicsit kínossá válni a Szövetségi Fogadalom és az NSDAP köszöntése közötti hasonlóság. Éppen ezért Franklin Delano Roosevelt elnök mentő ötlettel állt elő. Fordítsuk el néhány fokkal a vállunkat és a könyökünket, s rögvest politikailag korrektté válunk! Így alakult ki az a szokás, hogy a „Star Spangled Banner” – az amerikai nemzeti himnusz – alatt a az amerikaiak a szívükre teszik a jobb kezüket, tenyérrel befelé. Ezt 1942-ben vezették be, s iktatták törvénybe. 1933 és 1942 között Amerikában ki ezt, ki azt használta. Így például az 1936. évi berlini olimpián az afroamerikai atléták közül néhányan karlendítéssel hallgatták himnuszukat a dobogón.

[3]Leszögezhetjük tehát, hogy a szívre tett kéz, a karlendítés módosított változata. Gyurcsány Ferenc évek óta próbálja erőltetni ezt a mozdulatot. Még a pártjában sem akadnak követői ezt illetően, ugyanis ez a kéztartás Európától idegen. Az európai országokban – egyelőre – vigyázzba állással kell fogadni a nemzeti himnuszokat, aminek eredete a templomi viselkedésmódra eredeztethető vissza. Néha ugyan fel-feltűnik a szívre tett kéz, de nem terjedt el, a vigyázzállás a hivatalos szerte a kontinensen. Bár Amerika szolgai utánzása ezen a téren is hatást gyakorolhat a szokásokra.

Megjegyezném, hogy a szívre tett kéz az amerikai kontinensen viszont népszerű lett, bár néhol kissé eltérnek a roosevelti verziótól. Például Mexikóban a tenyér lefelé néz.


Falanx.hu


 


 

                                       Copyright (c) nibiru.hu  - Minden jog fenntartva. A felhasználási feltételekről itt olvashatsz.