nibiru.hu

 

 


Veritas Vincit!

Honlapom folyamatosan
építés alatt. (v 0.4.56)

Nyitóoldal, változásokInformatikaPolitika, közélet Magyar SzívvelEgészségSzabadidő, hobbiTudományEgyéb írások

Egészség:  A tökmagolaj - Figyelem, hamisítják!                                                      2011.05.24

Barátaim oldalai


A tökmagolaj

Figyelem, hamisítják!

A gyógyszerek és élelmiszeradalékok mellékhatásaitól terhelt világunkban egyre többen keresik a természetes gyógyíreket a legkülönbözőbb bajaikra. Sajnos azonban nem ritka, hogy az amit veszünk, nem az aminek árulják. A kereslet növekedésével együtt kialakuló árverseny, de elsősorban a kapzsiság egyes forgalmazókat, sőt néha magukat a termelőket is ráviszi a  csalásra. Igen, sajnos még akkor is elfordulhat, hogy hamisított olajat vásárolunk, ha közvetlenül a termelőtől vesszük meg, én legalábbis már jártam így egyszer, ezért is gondoltam, hogy hasznos lehet mások számára az ezen az oldalon leírt információ.

A tökmagolaj régóta használt szer a prosztata- és hólyagbántalmak gyógyítására, de salátákra, és ételekhez is kítűnő. Ezt az olajat sajnos a hamisítók, amennyire az érzékeim nem csalnak, gyakran a töredékét érő, gyógyászati szempontból jelentéktelen   napraforgóolajjal hígítják, aminek viszont teljesen más az összetétele is.

Elég, ha annyit megemlítek, hogy a napraforgó olajában nagyon magas a töbszörösen telítetlen zsírsavak aránya, mintegy 69%, a tökmagolaj 15%-ához képest. A magas Omega 6 arány pedig növelheti a mellrák (menopausa után) és a prosztatarák előfordulásának valószínűségét. Ezért tehát nem pusztán a pénzünk bánhatja, ha nem tudjuk mivel van dolgunk.

Nem kell azonban megijedni, a tiszta tökmagolaj felismerhető, mivel mind a színében, ízében, sűrűségében, átlátszóságában, illatában különbözik a napraforgóolajtól. Tehát elég hozzá akár csak egyetlen érzékszervünk, már a hallás kivételével persze, hogy rájöjjünk, hogy becsaptak-e.


   Hogyan ismerhetjük fel a valódi tökmagolajat?

Vegyünk elő egy darab papírt és egy evőkanalat.

Íz, illat

A hamisítatlan tökmagolajnak félreismerhetetlen tökmag illata van. Aki már evett tökmagot, az ismeri milyen. A hígított olajnak is van illata, de nem tökmag, hanem valami más és sokkal enyhébb.

Szín

A tökmagolaj pirosasbarnának látszó, ám valójában zöld folyadék. A kanálba öntött  hamisítatlan tökmagolaj rikító élénkzöldnek látszik ott, ahol a legvékonyabb a réteg. (első kép, bal oldal) A hígítottnál az olaj széle, színtelen, vagy csak sápadtzöldes árnyalatú. (első kép, jobb oldal) Ha a kanálban az olajat előrebillentjük meg vissza, a hígítatlan, valódi tökmagolaj láthatóan nehezebben fog folyni a sűrűsége miatt, valamint jóideig hátrahagy egy szép, zöld színű olajfilmet, ellentétben a hígítottal. (második kép) Ugyanezt tapasztaljuk, ha csak egyetlen cseppet cseppentünk a kanálba, vagy egy alufóliára. A tömény tökmagolaj zöld hártyát képez, a hígított majdnem színtelent, a hígítástól függően.

Ha pedig az ujjunkat kissé belemártjuk az olajba, a valódi tökmagolaj esetében az
ujjunkon is látjuk a zöld színt, míg a hígított színtelennek látszik. Végül ha egy kevés olajat elkenünk egy papíron, a hígítatlan olaj egyértelműen jelzi a zöld színével, hogy ő az igazi. (harmadik kép) Tehát a hígított olaj is pirosasbarna, de a kenetét, vagy az általa képzett filmet már nem, vagy csak alig látjuk zöldnek. (Megjegyzem, a fehér papíron nem olyan szép zöld az igazi olaj sem, mint a kanálban, vagy ha tiszta víz felszínére cseppentjük. A vízfelszínre csöpögetéses módszert azért nem javaslom tesztre, mert úgy még erősebb hígítás esetén is zöldnek látszik az olaj.

Sűrűség, átlátszóság

Azt már említetem, hogy a tökmagolaj sokkal sűrűbb, mint a hígító ágens, ezért nehezebben is folyik. A képen lévő kanalakat megnézve viszont még az avatatlan szemlélőnek is azonnal feltűnik, hogy a bal oldali kanálban lévő, sűrűbb, igazi tökmagolajon át nem látszik a kanál, addig a hígított olajon keresztül nézve egyértelműen megcsillan a kanál belseje. Ha bármennyire is átlátszik, az hamis, hígított olaj.

Nibiru 2011.05.24


 

                                       Copyright (c) nibiru.hu  - Minden jog fenntartva. A felhasználási feltételekről itt olvashatsz.