nibiru.hu

 

 


Veritas Vincit!

Honlapom folyamatosan
építés alatt. (v 0.4.56)

Nyitóoldal, változásokInformatikaPolitika, közélet Magyar SzívvelEgészségSzabadidő, hobbiTudományEgyéb írások

  Nibiru honlapja - Számítógép és biztonság  10.                                     Frissítve   2010.09.14

Barátaim oldalai


Számítógép és biztonság 10.

Szoftverek verziókövetése

A verziókövetések helyes menete

A különböző programok verziókövetése egy érdekes téma. Ebből a szempontból a felhasználók két szélsőséges csoportra oszthatók. Az egyik csoport az, aki a verziókövetéseket teljes mértékben elhanyagolja, azaz a felhasználói alkalmazások minimálisan szükséges verziókövetését sem végzi el, és az operációs rendszer létfontosságú frissítéseivel sem stresszeli magát. A másik csoport ezzel szemben kínosan ügyel arra, hogy mindig a legújabb verziót használja mindenből, "mert az biztos jobb" alapon, még akkor is, ha egyébként az új kiadás használata semmilyen előnnyel nem jár számára. Egyik megközelítés sem szerencsés. Az első csoport alatt előbb vagy utóbb összeomlik a rendszer, a másik viszont túl sokat idegeskedik és többet költ a kelleténél, ráadásul a legfrissebb verziók esetenként akár jóval lassabban is működhetnek, mint a régebbiek. Létezik viszont itt is egy arany középút.

Az operációs rendszer biztonsági frissítései mellett a valóban fontos frissítések közé tartoznak azok a javítócsomagok, vagy verziófrissítések, melyeket a szoftvergyártók adnak ki két fő verzió között.

A hálózati kommunikációt is használó szoftvereket (böngésző, levelező, VoIP, DC kliensek, böngészésre képes képnézegető, vagy média lejátszó, stb) és azok beépülőit a legfontosabb frissíteni, patchelni, vagy a megjelenő legújabb verziókra áttérni, hogy a bennük fölfedezett hibákat ne tudják a rosszindulatú vírus- és kémprogramok kihasználni. De más szoftverekben is, pl. a Microsoft Office-ban is találnak olyan hibákat rendszeresen, melyeket kifejezetten biztonsági okból kellett kijavítani.

Ezzel szemben ha kijön az általunk használt hangeditáló, fotószerkesztő, midiszerkesztő vagy más hasonló szoftvernek egy újabb kiadása, nem érdemes feltétlenül áttérni rá. Ha a régi a célnak megfelel, és az új verzió nem old meg valamilyen biztonsági kérdést, akkor csak felesleges időpocsékolás és költség az új verzióra való áttérés. Sőt akár az is lehet, mint azt már említettem, hogy éppen az új verzió lesz majd rosszabb, lassabb, mint amit most használunk. Egy csomó olyan felhasználói szoftver létezik, melyek újabb verziója semmi hasznossal nem tud többet, de lassabb, vagy/és érthetetlenül nagy tárhelyet kanyarít ki magának a merevlemezből, esetleg jobban zabálja a memóriát.

A lényeg, hogy azt érdemes mindig nézni, hogy a verziókövetés jár-e valamilyen előnnyel számunkra. Jelenti-e valami új, számunkra fontos funkció megjelenését, vagy fokozza-e a biztonságunkat, esetleg gyorsabb működéssel örvendeztet meg. Mert ha egyik sem, akkor nem érdemes frissíteni. Tartsuk magunkat ahhoz a régi és jól bevált szabályhoz, hogy ami működik, azt nem kell megjavítani.

Az újabb verziókat azért akkor is ellenőrizzük, ha egyébként nem kívánunk rájuk feleslegesen áttérni, mert bármikor tartalmazhatnak valamilyen biztonsági okból fontos javítást. Ilyen szoftverek pl. azok, amelyekben valami beépített (butított) böngésző van, vagy bármilyen okból kommunikálni szoktak az internettel.

Ha pedig úgy döntöttünk, hogy frissítünk, és nem csak egy szimpla javítócsomagról van szó, hanem teljesen új verzióról, akkor mindenképpen szedjük le a régit teljesen, ne installáljuk rá az újat. Ezt több szoftver megengedi ugyan, de nem érdemes élni vele, mert előfordulhat, hogy a ráinstallálás otthagyja a régi, az új verzióval kompatibilis, de már elavult regisztrációs bejegyzéseket, vagy DLL-eket, melyek később megmakacsolhatják  magukat.


Tovább a következő oldalra

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Főoldal, tartalomjegyzék


 

                                       Copyright (c) nibiru.hu  - Minden jog fenntartva. A felhasználási feltételekről itt olvashatsz.