nibiru.hu

 

 


Veritas Vincit!

Honlapom folyamatosan
építés alatt. (v 0.4.56)

Nyitóoldal, változásokInformatikaPolitika, közélet Magyar SzívvelEgészségSzabadidő, hobbiTudományEgyéb írások

  Nibiru honlapja - Számítógép és biztonság  11.                                     Frissítve   2010.09.14

Barátaim oldalai


Számítógép és biztonság 11.

A Windows XP rendszer biztonsági mentése,
helyreállítás a Windows ASR segítségével

A Windows ASR (Automated System Recovery) óriási segítségünkre lehet, amennyiben a rendszerünk összeomlott, függetlenül attól, hogy saját hibánkból, valami kártevő miatt, vagy hardveres okból vált hasznavehetetlenné. Ha a rendszerünkről időnként biztonsági másolatot készítünk, nem nagyon kell aggódnunk amiatt, hogy elszáll a merevlemezünk.

A biztonsági mentés (másolat) készítésének folyamata

A Start - Kellékek - Rendszereszközök-ben elindítjuk a Biztonsági másolat készítő programot, vagy a futtatás sorba beírjuk, hogy ntbackup. A programot varázsló módban hagyjuk. Kijelöljük a "Biztonsági másolat a fájlokról és a beállításokról" nevű sort, majd a következő ablakban "A számítógép minden információjáról" sor mellé kattintunk, végül megadjuk neki a mentéshez szükséges média elérési helyét.

A backup elkészültével a program kérni fog egy floppyt is (sajnos), ezen olyan fontos információk lesznek, melyek nélkülözhetetlenek a helyreállításhoz. Ez az ASR floppy. Ezzel a módszerrel mindenről lesz egy mentésünk, ami a gépen található. A rendszert és a gépen lévő aktuális állományainkat beleértve. A floppy dolog nem megkerülhető, ami kissé furcsának tűnik a 21. században, de hát ez van.

Helyreállítás

Elindítjuk a gépet a Windows XP telepítő CD-ről, majd az F2 billentyűvel előhozzuk az
ASR-t, és berakjuk az ASR floppyt a meghajtóba, végül megadjuk a biztonsági másolat helyét. Az ASR pontosan azt a rendszert fogja felépíteni ami a mentés pillanatában volt, beleértve, az adatokat. Amennyiben elhánytuk volna az ASR floppyt, akkor a windows\repair alkönytárban megtaláljuk azt a két ASR-es SIF fájlt, amire szükségünk van. Feltéve persze, hogy a merevlemez még hozzáférhető.

Amennyiben csak a személyes fájljainkról készítünk backupot, azok visszatöltéséhez nincsen szükség az ASR floppyra, Windows XP alól a Biztonsági Másolat program használatával is működik. Ha nagy mennyiségű, de folyton változó tartalmú adathalmazt tárolunk a merevlemezen, akkor mindenképpen érdemes megbarátkoznunk a Biztonsági Másolat programmal!

Amennyiben csak image készítő programot használunk mentési célból, pl. Ghost-ot, akkor vigyázzunk, hogy megfelelő verziójú programot használjunk, vagy kövessük a leírást, mert előfordulhat, hogy a mentett oprendszerünk az image feltöltése után fityiszt mutat nekünk. Ilyen akkor történhez, ha nem kompatibilis programmal végeztük az image készítést. A régebbi Ghost programmal készített XP image-ek pl. nem indulnak el, amennyiben az image készítése előtt nem szedtük ki belőle a gépspecifikus információkat. Ezt a SYSPREP.EXE segítségével tehetjük meg.
 

Tovább a következő oldalra (oldalak szétbontása folyamatban)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Főoldal, tartalomjegyzék


 

                                       Copyright (c) nibiru.hu  - Minden jog fenntartva. A felhasználási feltételekről itt olvashatsz.