nibiru.hu

 

 


Veritas Vincit!

Honlapom folyamatosan
építés alatt. (v 0.4.56)

Nyitóoldal, változásokInformatikaPolitika, közélet Magyar SzívvelEgészségSzabadidő, hobbiTudományEgyéb írások

Nibiru honlapja - Számítógép és biztonság  1.                                          Frissítve   2010.05.17

Barátaim oldalai


Számítógép és biztonság 1.

A biztonság leggyengébb láncszeme, az ember


Bevezető a Számítógép és biztonság c. sorozathoz
(régi címén Internet és adatbiztonság)


Figyelem! Az itt kezdődő sorozat alapvetően Windows XP-re lett kihegyezve. A Windows 7-8 kapcsán talán majd külön oldalak készülnek, ha lesz hozzá elég időm és energiám. Ennek ellenére egyes részek a Windows 7 felhasználók számára is tartogatnak értékes információkat.Ahhoz, hogy legalább úgy érezhessük, hogy a maximumot megtettük a világhálóra csatlakoztatott gépünk védelmében, nem elég ma már egy vírusirtót telepíteni a Windows-ra, mint tettük azt 10-15 évvel ezelőtt. Egy biztonságos környezet a jól belőtt operációs rendszer mellett feltételez jó néhány feltétlenül szükséges kiegészítő szoftvert is, melyek nélkül lényegében meztelenül kezdünk el internetezni, és szinte azonnal a legkülönfélébb vírusok, férgek, kémprogramok, önálló életet élő kiirthatatlannak tűnő eszköztárak és más internetes szemét áldozatai leszünk.

Egy esetleg becsúszott kártevő jelenléte nem csak rendkívül idegesítő, de a munkánkat is hátráltatja, sőt egyes esetekben akár egy halom pénzünk is bánhatja, hogy nem voltunk eléggé elővigyázatosak. Mint azt a sorozatban majd bemutatom, rengeteg veszély leselkedik ránk ami ellen védekezni kell, és jelentős kockázatot vállal aki a dolgot félvállról kezeli.

Napjaink tipikus felhasználója nincsen tisztában a számítógép működésével. Mint felhasználó, nem is akar érteni hozzá jobban, mint amennyire az szükséges. Megtanul levelezni, a szövegszerkesztő, a táblázatkezelő, grafikai programok és más egyebek virtuózává fejleszti magát idővel, miközben a gép működtetése közben az operációs rendszerre, és az adataira leselkedő veszélyekről fogalma nincs. Pedig egy kis odafigyeléssel rengeteg bosszúságtól megkímélhetné magát. Ha másért nem is, azért mindenképp aggályos, mert manapság tízből 6 ember már folyamatosan a neten keresztül intézi a banki ügyeit is többek között. És olyan alapvető hibákat vét, mint pl. hogy megjegyezteti a böngészővel a belépési adatokat és a jelszót.
 
A hanyagság más szempontból is általánosnak mondható. Az átlagos felhasználó pl. nem, vagy csak hébe-hóba menti az adatait. Szentül meg van győződve arról, hogy vele aztán nem fordulhat elő, hogy elszálljon a merevlemeze, vagy  villámcsapás érje a gépét. Mérlegelés nélkül elfogadja a szomszéd tizenkét éves kisfiának a számítástechnikát illető  "profi tanácsait", és abban a  tévhitben él, hogy ha a gépére telepítve van egy tűzfal meg egy vírusirtó, akkor azzal már úgymond elűzte az ördögöt, és nem érheti semmi baj. A tűzfalat csak úgy a hasára ütve, vagy a szomszéd kisfiát megkérdezve választja ki, a vírusirtó néha meg valami újság CD mellékletéről levadászott próbaverzió, ami frissítés nélkül csücsül a gépében. Évekig. Pedig a napi szintű frissítés egy víruskergetőnél életbevágóan fontos. Ezt automatikusan elvégzi ma már a legtöbb vírusirtó, de az ő próbaverziója persze csak mered maga elé, és várja az elmaradt regisztrációt. Egy olyan korban, amikor szó szerint negyedóránként ír valaki egy új polimorf vírust, vagy kémprogramot.

Az egész internet-biztonság  valójában arról szól, hogy mennyire vagyunk résen. A rendszereket emberek tervezik, és - leggyengébb láncszemként - emberek használják, ebből kifolyólag talán a legfontosabb dolog, hogy SOHA, de SOHA ne bízzuk el magunkat, mert nem létezik olyan, hogy 100%-os biztonság! Ez persze nem azt jelenti, hogy reszketnünk kell folyton, ha rajta lógunk a neten, de ha nem teszünk meg mindent a biztonságunk érdekében, akkor ne várjuk, hogy a gépünk rendesen fog működni és biztonsággal lesz használható. Ki mint veti ágyát...

Belülről kifelé átjárható akár a legjobb tűzfal is, ha valamit rosszul állítottunk be, vagy kifogtunk egy ügyes kémprogramot. Aki kíváncsi, az máris utána járhat: pötyögje be a Google-ba, hogy "copycat.exe", vagy hogy "WallBreaker". Ezek olyan tesztprogramok, amelyek megmutatják nekünk, hogy nem ringathatjuk magunkat illúziókban. Napjaink divatos WLAN-jai is tálcán kínálják a lehetőséget a bűnözőknek, ha hanyagul kezeljük a beállításokat. Márpedig a legtöbb ember egyszerűen csak bekapcsolja az újonnan vett ADSL routerét és mindenféle beállítás nélkül használja. (A routerek beállításának külön oldalt is szenteltem ezért.) És ez a néhány említett dolog csak a jéghegy csúcsát képezi!

Egy biztonságos és mindemellett jól használható felhasználói környezet felépítése igényel ugyan némi szakértelmet is, de főleg idő és elhatározás kérdése. Feltételezem, hogy ha ezt olvasod, az elhatározáson már túl vagy. Soha ne felejtsd el azonban, hogy a számítógépes biztonság szempontjából a leggyengébb láncszem mindig is az ember marad. Egy kis halogatás, következetlenség és jön az adatvesztés. Ugyanígy a hanyagságunkkal teremtünk lehetőséget a kártevők és a behatolók számára. Ilyenkor nem érdemes a számítógépet rugdosni, vagy Bill Gates felmenőit szidni, mert legnagyobb részben mi vagyunk a hibásak.


Tovább

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Főoldal, tartalomjegyzék


 

                                       Copyright (c) nibiru.hu  - Minden jog fenntartva. A felhasználási feltételekről itt olvashatsz.