nibiru.hu

 

 


Veritas Vincit!

Honlapom folyamatosan
építés alatt. (v 0.4.56)

Nyitóoldal, változásokInformatikaPolitika, közélet Magyar SzívvelEgészségSzabadidő, hobbiTudományEgyéb írások

  Nibiru honlapja - Számítógép és biztonság  3.                                        Frissítve   2012.11.07

Barátaim oldalai


Számítógép és biztonság 3.

A Windows 7-ről, 8-ról és a Vistáról röviden

 
A 2007 tavaszán forgalomba került Windows Vistát csak úgy tudnám egyszerűen jellemezni, mint egy erőforrás zabáló, hardver kompatibilitási és driverproblémák sorával küszködő szörnyet.
A Vista története egyben a Microsoft rémálma is volt, mint azt később be is vallották.

2007 februárjában egy romániai látogatásán Bill Gates még azt találta volt mondani, hogy a Vista annyira stabil és biztonságos, hogy akár létfenntartó rendszereket is működtethetne, aztán néhány perc múlva egy bazi nagy kékhalál uralta a hatalmas vetítővásznak. Amikor végül piacra került, kiderült amire számítani lehetett, hogy az új operációs rendszer ezer sebből vérzik. A Microsoft tisztességtelen üzletpolitikájára jellemző, hogy a rendszer összes ismert problémája ellenére éveken át próbálták rásózni az emberekre a Vistát. Kevés sikerrel. Aztán Steve Ballmer, a Microsoft igazgatója  személyesen kereste fel sorban a világ legkorruptabb kormányait az ajánlataival. Nálunk is járt. :-( Aki tudta, hogy mi zajlik a háttérben, az tojászáporral fogadta. Aki pedig valamit is konyított a témához, inkább megvette az akkora már álságos módon drágábban forgalmazott régi Windows XP-t a Vista helyett, elkezdett Linuxszal próbálkozni, vagy egész egyszerűen csak várt, hogy mi lesz ebből. Anno másfél évvel a Vista megjelenése után még a 9%-ot sem érte el a Vistát használók köre, és véleményem szerint ezt az eredményt is főleg a korrupciónak köszönhette a Microsoft, no meg a szerencsétlen tájékozatlanok vásárlásának, akiket bepaliztak egy OEM Vistára az új számítógépükkel.

Végül Gates és Ballmer megunták, hogy a Vista - melyről már régen tudták, hogy gázos - eladási statisztikái minden igyekezetük, és a Vistának az XP-hez viszonyított olcsósága ellenére is messze elmaradtak az általuk elképzelttől, ezért eléggé el nem ítélhető módon a Windows XP-t 2008 június végén egyetlen tollvonással kivonták a forgalomból! Annak ellenére, (vagy talán éppen azért) hogy a downgrade igények száma (azaz amikor a felhasználó vissza akar térni a régebbi rendszerhez) egyre csak emelkedett, ami féreérthetetlenül jelezte a felhasználók lesújtó véleményét a közel két éve a piacon lévő oprendszerről.

Mindezen előzmények után Bill Gates személyesen ismerte be a 2008-as Comdexen, hogy a Vista egy hatalmas bukás volt és nem fejlesztik tovább, inkább a következő Windows verzióra, a Windows 7-re összpontosítanak. A Windows XP telefonos támogatását pedig példátlan gyorsasággal, a forgalomból való kivonás után mindössze fél évre megszüntették. Biztonsági frissítések még készülnek hozzá 2014-ig, de több szervizcsomag már nem lesz.

A Microsoft látván a Vista teljes kudarcát 2010-ről 2009 őszére előre hozta a Windows 7 piacra dobását. Az új oprendszer, bár kinézetre a Vistához hasonlított,  viselkedését tekintve egészen más minőséget hozott. Talán először fordult elő a Microsoft történetében, hogy a végleges verzió nem csak kinézetre emlékeztetett arra, amit bétaként láthattunk.

Egy időben olyan pletykák terjengtek, hogy a Vistások ingyen Windows 7 upgrade lehetőséggel élhetnek majd. Aztán kiderült, hogy ennek csak a fele igaz. Azok a szerencsétlenek, akikre még 2009 június 28 előtt sikerült a dealereknek rátukmálni egy Vistát, vagy akik tudatlanságból Vista Home Basic-et vettek a gépükkel, lényegében kidobták a pénzüket.

A Vistával nem csak az volt a probléma, hogy rendkívül gép- de mindenekelőtt RAM-igényes volt, hanem hogy a felhasználók ott álltak az új oprendszerükkel, mely alá sok esetben - különösen a régebbi perifériák tekintetében - nem létezett használható driver. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a Windows Vista nem az XP továbbfejlesztett utóda volt, hanem egy teljesen új rendszer, melyhez a Windows Server 2003-at használták fel alapul. Ebből kifolyólag az XP-s driverekkel még a Vista 32 bites változata sem volt kompatibilis. És akkor még ott volt az SP1 kompatibilitás kérdése, magyarul azok is rághatták a kefét, akik már használták a Vistát, és egy új szervizcsomagot kívántak rá föltenni. Az ugyanis, hogy egy driver Vista kompatibilis volt, még nem jelentette, hogy a Vista SP1-gyel, vagy újabbal is működött. Egyetlen Windows rendszerrel nem volt ennyi probléma a driverek terén. Ráadásul számtalan régebbi eszköz akadt, melyekhez már nem is készítettek újabb, azaz a Vistával kompatibilis drivert. Vagy azért, mert nem volt lehetséges, vagy mert olyan régi az eszköz, hogy a gyártói támogatás is megszűnt. A legnagyobb szemétség talán egyes hardver gyártók részéről volt tapasztalható, akik gyakorlatilag lehetetlenné tették, hogy a gépet megvásárló személy downgrade opcióval (XP-hez való visszatérés) éljen. Ezt úgy sikerült elérni, hogy az eladott gépekhez alapból csak Vistás drivereket adtak, az XP-seket el sem készítették. Ez teljes kényszerhelyzetet eredményezett, mely főleg a notebook vásárlókat érintette hátrányosan.

De a szoftverekkel is hasonló volt a helyzet. Ha XP-ről váltott valaki, a régi szoftverei egy részét nem volt képes telepíteni Vista alá, ha nem vette meg belőle az újabb verziót, ami persze újabb kiadást jelentett. Ha az ember összeadta egy régi konfig "visztásításának" költségeit, pontosabban a Vista driverrel nem rendelkező régi hardver elemek és perifériák cseréjének, valamint a nem Vista kompatibilis szoftverek upgrade-jének az árát, hamar elment a kedve a Vistától. Ugyanezért adódott, hogy bár a Window 7-tel végre valami jót alkottak a Microsoft-nál, a cégek és a magánemberek egyaránt óvatosan közelítették meg az XP-ről történő váltás kérdését. Ám végül mindenki megnyugodva vette tudomásul, hogy az új rendszer végre nem csak szép, de használható is, így végül az XP napja alkonyba fordult magától. A nagyon régi perifériák többsége persze így is cserére szorult, de a Windows 7 izgalmasan újat hozott abban a tekintetben is, ahogy a régi driverek egy részét kezelni tudta kompatibilitási módban.

A rendszergazdák egyébként már tapasztalatból tudták, hogy a Microsoft rendszereivel türelmesnek kell lenni, nem szabad rögtön átállni az új kiadásokra ha nem akar az ember magának felesleges munkát csinálni. Ezért aztán az egyébként jónak mondható Windows 7-re való átállást is viszonylag hosszú tesztelés, várakozás előzte meg. Eddig valahogy valamilyen agymosással mindig elérte a Microsoft, hogy legyen elég kísérleti nyula, akik rohannak a kasszához amikor ők egy új Windows verzióval méltóztatnak előrukkolni. A Vistával azonban úgy tűnik vége szakadt ennek. A cégek nem voltak hajlandóak többé a Microsoft csettintésére fizetni, a rendszergazdák meg nem forszírozták, sőt visszatartották az átállást, mert pontosan tudták, hogy mi vár rájuk egy kiforratlan rendszer implementációjával. A felhasználó ugyanis sosem a Microsoftot szidja. Amikor valami nem úgy működik, mint ahogy kéne, olyankor mindig a rendszergazdán csattan az ostor. S mivel a vállalati szféra egy jól üzemeltethető, stabilnak mondható rendszert kapott végre annak idején az XP-vel, a Vista problémái pedig azonnal láthatóvá váltak, a komolyabb cégek informatikai rendszerében a Vistát egyszerűen kihagyták.
A Windows 7 megjelenését követően is több mint fél év telt el, amikor az első nagyobb  fecskék elkezdtek átállni, de végül tarolt a Windows 7.

Felhasználói szempontból nézve a csicsákon és csengettyűkön túl igazán a Windows 7 biztonsága az, ami sokat javult az előző Windows verziókhoz képest. Még a Vista alatt folyton pofázó UAC-t is megszelidítették. Windows 7 alatt egy sor régebben melegen ajánlott segédprogram vált immáron feleslegessé. Ráadásul ugyanazon a hardveren, amin eddig XP futott, vígan elmegy a Windows 7 is.
 
A maximalista játékosok persze már a Vista megjelenése óta szoptak a Vistával, mivel a DirectX 10-et Windows XP-re már nem adta a Microsoft. Bár egy ideig több műhelyben is dolgozni kezdtek a "probléma" megoldásán, és születtek is a mai napig hozzáférhető eredmények, (pl. Alky Project) ám a sikerek ellenére mindegyik lehúzta a rolót mert nem volt akkora igény rá, mint azt a fejlesztők várták, különösen azután, hogy kijött a Windows 7.

Megjegyzem a DirectX 10, annak ellenére, hogy állítólag nulláról írták újra, az égvilágon nem hozott semmi újdonságot, pusztán alkalmaz olyan eddig is látott effekteket, amiket eddig programozni kellett. A dologra jellemző, hogy a DirectX 10 demo valójában egy CryEngine demo volt, mivel a CryEngine addig is tudta az összes effektet. Az agyonajnározott depth of field (mélységélesség) effekt pedig szintén nem újdonság. Annyira nem, hogy azt még a jó öreg 3dfx találta ki és vezette be a Voodoo 5 nevű kártyájában. Aki pedig tesztelte a Directx 10-et, azt is jól tudja, hogy ha ugyanazt a játékot vesszük, jóval lassabban fut, mint a régi 9-essel! A vérbeli játékosok többsége azonban erős, sok memóriával rendelkező gépeken nyomul, így a lassulás nem jelentett gondot számukra. S mivel a később a Vista kudarca kapcsán bejelentett Windows 7-nek már a bétái is igen ígéretesek voltak, és ráadásul  ugyanolyan sebességgel futott, mint a régi XP, így semmi oka nem maradt a játékos közösségnek, hogy további érdeklődést tanúsítson a DirectX 10 portolása iránt, főleg, hogy a Windows 7-ben már DirectX 11-es van. Ebben az igazán hasznos újdonság, hogy a fejlesztõk felhasználhatják a grafikus kártya processzorát a nem 3D-s feladatok kiszámolására is. (Ennek persze hátránya is volt, de ez már csak később derül ki: a hangkártyák hardveres gyorsítását nem támogatta tovább a Windows 7, helyette a videókártya processzorára terhelte rá a hang dekódolását. :(  Lényeg, hogy a játékosok zöme a Windows 7 megjelenésekor szinte azonnal átnyergelt az új operációs rendszerre, mivel az ő hardvereiknél alig volt észrevehető a különbség.

Ha véletlenül még most is XP-nk van, de nem játszunk újabb játékokkal, semmi gáz, de ha nem valami őslelet számítógépünk van, vagy valami már nem frissíthető, kompatibilitási módban sem futtatható nélkülözhetetlen szoftverünk, mindenképpen javasolt az áttérés, ha másért nem a Windows 7 nagyobb biztonsága miatt. Ez persze még mindig messze van attól, amit Linux esetében tapasztalhatunk, de a Windows 7 még mindig a legjobb Windows verzió, ami eddig kikerült a Microsoft kezei közül.

Windows 8

Azóta már kikerült a Windows 8 is. Megnéztem, nem tetszett. A Metro egy csúnya, érintőképernyőre és nem PC-re optimalizált környezet, kissé mintha a Linux-os Gnome 3-at akarná utánozni erősen puritán kivitelben. A primitív grafikájú "csempék" egyébként  még a Windows-os telefonokon sem tetszettek, de desktopon látva már egyenesen  randának találom őket. Szerencsére némi hekkeléssel ki lehet lőni a Metro-t, de minél Windows 7-ebbre akarjuk varázsolni a rendszert, annál instabilabb lesz. Ráadásul újra előkerültek a szoftverek kompatibilitásainak kérdései, szóval egyelőre nem igazán világos, hogy mi indítana valakit az áttérésre.


Néhány link a Vista, és Windows 7 témájában:

Fogják már fel, hogy a Windows Vista jó! (Index.hu, 2008.07.30)
A tomshardware.hu Vista tesztje önmagáért beszél.
Ez az oldal a Vistáról szól, ha valakit még egyáltalán érdekel.

Ha kíváncsi vagy, hogy a géped mennyire Windows 7 kompatibilis, letesztelheted
a Windows 7 Upgade Advisor nevű hivatalos Microsoft programmal. Windows XP SP2, vagy frissebb alatt fut. Nem minden szavát lehet készpénznek venni, de azért használható információkat ad a szoftver és hardver kompatibilitásról, ami alapján eldönthető, hogy egyáltalán érdemes-e Windows 7-tel próbálkozni egy adott konfigon.

Lesz-e Windows 7-ről szóló oldal a nibiru.hu-n?

Ezt a kérdést egyre többen tették fel nekem, ezért nem kerülhetem ki a választ. A helyzet az, hogy bár már évek óta használom, és támogatom a  Windows 7-et, a Vistás korszak óta sokkal többet használom a notimat és az azon futó Linuxot, mint a Window7-es asztali gépemet. A feleségem és az anyósom gépére is Linux kerül a közeljövőben. Ha pedig az iskolában nem a Microsoft rendszerei és alkalmazásai lennének a tananyag, a gyermekeim gépein is Linux futna, és csak játékra indítanák el a Windows-t.

Persze ettől függetlenül igen, lesz Windows 7-es anyag is, de nem akkora részletességgel és már nem biztos, hogy ezen a honlapon. A Windows XP-s részbe is túl sok energiát és időt áldoztam a webhelyemen, úgyhogy inkább arról lesz szó, hogy a jelenlegi oldalakat teszem majd inkább Windows 7 kompatibilissé.

Tovább

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Főoldal, tartalomjegyzék


 

                                       Copyright (c) nibiru.hu  - Minden jog fenntartva. A felhasználási feltételekről itt olvashatsz.