nibiru.hu

 

 


Veritas Vincit!

Honlapom folyamatosan
építés alatt. (v 0.4.56)

Nyitóoldal, változásokInformatikaPolitika, közélet Magyar SzívvelEgészségSzabadidő, hobbiTudományEgyéb írások

Informatika - Biztonság - WLAN routerek beállítása                               Frissítve:  2011.03.22

Barátaim oldalai


WLAN routerek beállítása lépésről lépésre


Ezen az oldalon az első két részben a Wifi hálózatok biztonságáról, valamint az otthoni  WLAN routerek beállításáról olvashatsz. Az utolsó rövid rész pedig tanácsokkal szolgál azoknak, akiknek valamiért nem jól működik az otthoni Wifi-je.
Pl. gyenge a jelszint, akadozik a kapcsolat stb.

Nem elég megvenni

A drótnélküli hálózat (Wireless LAN, vagy WLAN) előnyei mindenki számára ismertek. Annál kevesebbet tudnak viszont az emberek azokról a biztonsági kockázatokról, melyek a WLAN eszközök hanyag, vagy rossz beállításából erednek.

A szélessávú internet elterjedésével, és az olcsó routerek megjelenésével együtt egyre népszerűbbé vált a WIFI használat. Ma már szinte minden újonnan létesülő új otthoni hálózat WLAN routerrel működik, de az eszköz helyes beállítása már meghaladja egy átlagos felhasználó ismereteit. Napjainkban a legóvatosabb becslésem szerint is a routerek több mint a harmada mindenfajta védelem vagy titkosítás nélkül csücsül az otthonokban és irodákban. Az ADSL és kábeles netkapcsolaton üzemelő védtelen routerek száma akár több százezerre is tehető szerte az országban. Ennek nagyon örülnek azok a gyerekek, akiknek nincsen saját internet hozzáférése, és a szomszédét használják, de azok a hackerek is, akik az utcán egy autóban ülve a mi IP címünket felhasználva követhetnek el bűncselekményeket.

Ha WLAN-t használunk, és nem védjük le rendesen, akkor egyrészt bárki fölkapcsolódhat a WAN-ra, (Wide Area Network = Nagykiterjedésű Hálózat, ami ebben az esetben az  internetet jelenti), a mi sávszélességünket szűkítve az AP** (Access Point = WIFI hozzáférési pont) hatósugarában, másrészt hozzáférhetnek a belső hálón megosztott adatainkhoz, de akár kárt is okozhatnak, ezért igen körültekintően kell eljárnunk.

Ha régi vezetékes routerünk, esetleg kisebb hálózatunk is van, melyen DHCP üzemel és azt kívánjuk vezeték nélkül is elérhetővé tenni, akkor vehetünk hozzá egy különálló AP-t.
Használt öreg AP-k esetében azonban jól gondoljuk meg, hogy mit választunk, mert a régi AP-k szoftvere nem mindig tartalmaz kellő védelmet. Ha pl. egy olyan régi eszközt veszünk meg, ami maximum a WEP-et (lásd lejjebb) ismeri, azzal nem járunk jól, mert azt ma már szinte  gyerekjáték feltörni, főleg ha nagy adatforgalomra használjuk a Wifit.
De nehogy azt higgyük, hogy a modern routerekkel, AP-kkal biztonságban vagyunk!
A WEP helyett kifejlesztett WPA-t rég feltörték, sőt a WPA2 sem jelent már 100%-os védelmet, mert az is hasonlóan végezte.

Ha tehát 100%-ban biztonságban akarjuk magunkat érezni, annak csak egyetlen módja van: ne használjunk vezeték nélküli kapcsolatot!


Egy biztos: egy régebbi AP-t VPN (virtuális magánhálózat) nélkül használva gyakorlatilag védelem nélkül szórjuk a dolgainkat az éterbe. Az újabb AP-k és WLAN routerek azonban már támogatják a WPA2-t, jelenleg pedig be is kell érnünk ennyivel. A helyzet az, hogy  egy új titkosítási protokollra volna szükség, de erre még nincs konkrét elképzelés. Ha lesz valami, akkor egyes routerek alkalmasak lesznek talán a használatára, bár már a WPA2-re is rengetegen panaszkodnak a sávszélesség csökkenése miatt. Vagyis ha így megy tovább, akkor a 11 Mbites hálózati eszközök egészen biztosan alkalmatlanná válnak a titkosított forgalom megfelelő sebességű lebonyolításához, de lehet, hogy a ma még kiválóan teljesítő és jól bevált 54Mbites Wifi eszközök sem figják bírni. Ez majd kiderül a maga idejében. Én inkább hajlok arra, hogy használjunk VPN-t, mert akkor nincs jelentősége annak, ha gyengébb a Wifi titkosítási protokollja, sőt nincs is rá szükség.

Régi AP-t tehát csak akkor kezdjünk használni, ha virtuális magánhálózatot (VPN) működtetünk.  Ilyenkor az AP pusztán az adóvevő szerepét tölti be a vezetékes (LAN) és a vezeték nélküli hálózat (WLAN) között. Az AP-t egy külön erre a célra használt szerver felé kell  routolni, amelyen valamilyen VPN kiszolgáló fut. A Wifi ilyenkor nyitott, de a számítógépes hálózatra csak megfelelő beazonosítás után lehet föllépni a VPN-en keresztül. Az AP minden gépet beenged, az azonosítás pedig az utána lévő kiszolgálón történik és csak azután kap jogot a gép a hálózati műveletekhez. Ebben az esetben tehát nagyon lényeges, hogy a gép és a szerver, így a belső hálózat közötti kapcsolat RSA-val titkosított formában zajlik, tehát az AP-nek nincs szerepe a védelemben. Ezeket az AP-ket inkább csak komolyabb hálózatok WLAN kiterjesztéseként használják, magán célra egyelőre nem, az említett megoldás költségigénye miatt. (Egy folyton működő számítógép kell hozzá plusz speciális szoftver.)

Egy használható AP ára újonnan talán elriaszthatja azt aki így akarja fejleszteni az otthoni hálózatát, de már használtan is lehet kapni ilyeneket és jóval olcsóbban! Egy beépített AP-vel rendelkező WLAN router megvétele viszont sokkal költséghatékonyabb megoldás. A manapság már széles körben elterjedt WLAN routerek VPN kiszolgáló nélkül is elfogadható szintű biztonságot képesek nyújtani, (már a már taglalt WPA 2 mellett természetesen) feltéve, hogy rendesen be is állítják őket. Ehhez először is csatlakozzunk föl a routerünkre hagyományos hálókártyán keresztül (direktben) egy UTP kábellel. Ez azért is szükséges, mert a dobozból kivéve a router vezeték nélküli része még nem üzemel, a szükséges konfigurálást csak közvetlen hálózati kapcsolattal hozhatjuk létre. A modern routerek http-n, azaz a böngészőn keresztül vezérelhetőek, és könnyen belőhetőek, bár nem árt, ha rendelkezünk némi angol nyelvtudással.

Beállítások lépésről lépésre

A beállításhoz egy számítógépre van szükség hagyományos hálózati kártyával, amit összekötünk a routerrel, mert WLAN kapcsolaton keresztül nem lehet beállítani az eszközt. Kapcsoljuk be először a routert, majd a számítógépet. A DSL Bridge/Kábel modem ne legyen csatlakoztatva vagy bekapcsolva, amíg legalább a tűzfalat nem aktiváltuk a routeren (ennek alapbeállításnak kéne lennie, de sajnos ez nem mindegyik routeren van így még gyárilag sem), vagy olyan számítógéppel csatlakozzunk a beállítás idejére,  mely saját tűzfallal rendelkezik.

Első alkalommal még ha lehetőségünk is van rá (mondjuk mert használt eszközről van szó) ne WIFI-n, hanem vezetékes hálózaton keresztül jelentkezzünk be a routerbe és úgy ejtsük meg a beállításokat!

Mindenekelőtt azonban keressük meg a leírásban a routerünk belső saját IP címét.

Ez lehet pl.    192.168.0.1 (DLink) ,
                   192.168.1.1 (Linksys/TP-Link),
                   192.168.2.1 (SMC),

Az belső IP cím az újabb típusok esetében többnyire paraméterezhető. A Netgear routerek esetében pedig egyszerűen csak a "routerlogin.net" címet kell beírni a böngészőbe.

Ha tehát megvan a cím, pötyögjük be a böngészőnk címsorába. Ha nincs kapcsolat, akkor vagy a számítógépünk nincs beállítva DHCP fogadására, és így nem kap IP címet a routertől, vagy a számítógép hálókártya drivere nincs (rendesen) fölinstallálva a gépre, vagy egészen egyszerűen csak döglött a kártya, vagy hibás az UTP kábel ami a gép és a router között van. Ha nincs ilyen gond és megvan a kapcsolat, akkor írjuk be azt a gyárilag beállított felhasználónevet és/vagy jelszót, ami a leírásban szerepel.

Sokan szívtak már azzal, hogy a D-Link routerek leírásában "Admin" szerepel felhasználónévként, mikor pedig "admin" a felhasználó. Kis kezdőbetűvel.
A routerek gyári állapotban, vagy hidegindítás (reset) után nem kérnek jelszót, vagy egyszerű gyári jelszavuk van, amit mindenki ismer, azaz mindenképp át kell állítanunk, ha a routert nem akarjuk fűnek-fának kiszolgáltatni.

Gyári állapotban meglévő név/jelszó párosok ismertebb WLAN router típusoknál:

D-Link:    admin/-
Linksys:   -/admin
SMC:       admin v. smcadmin/-
Netgear:  admin/password
TP-Link:   admin/admin


Bent vagyunk!

    A kereskedelemben kapható routerek többnyire elavult firmware-ekkel kerülnek forgalomba, ami miatt gyakran akadnak működésbeli problémák, rendellenességek. (Belassulás, fagyás, stb). Ezért még mielőtt nekikezdenénk a beállítások sorának, töltsük le a gyártó oldaláról a legfrissebb elérhető firmware-t, és frissítsük a routerünket! Ezt a router beállító menüjének egyik oldalán tehetjük meg. A frissebb firmware nem csak működési, de ismert biztonsági hibákat is orvosolhat. Bölcsebb dolog a frissítést előre megtenni, mert előfordulhat közben, hogy a beállítások az alapértékekre állnak vissza, sőt néha a régebbi konfigurációs mentést (lásd később) sem engedi visszatölteni, azaz ilyen esetben kezdhetjük elölről a beállítási macerát.

Figyelem! Firmware-t csak abban az esetben frissítsünk, ha a folyamatos áramellátás biztosított, mint a számítógép, mind a router esetében. Ha lehet, használjunk szünetmentes áramforrást!  Egy a frissítés közben érkező esetleges áramkimaradás ugyanis helyrehozhatatlanul gallyra teheti a routerünket. Legalább arra figyeljünk, hogy ne olyan időszakban (pl. amikor odakint vihar tombol) végezzük ezt a kényes műveletet, amikor az áramkimaradások valószínűsége igencsak megnő.
 
   Ha készen vagyunk a frissítéssel, legelső dolgunk a gyári jelszó megváltoztatása legyen, nehogy később elfelejtsük! Nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy változatlanul hagyják a gyári jelszót, ezzel szabad utat nyitva mindenkinek aki a WAN-ról (tehát az internetről) érkezik. A gyári jelszó gyártónként eltérő, de mindegyik típusnál azonos, vagyis ennek ismeretében bárki bele tud túrni a routerünkbe, és átveheti az irányítást a router, majd a gépeink fölött. Új jelszavunk lehetőleg minél bonyolultabb legyen, de ne felejtsük el ha lehet, különben kezdhetünk mindent elölről, ha valamit állítani kell utólag a routerben.

    Kapcsoljuk ki a Universal Plug and Play (UPnP) szolgáltatást a routerben. Ez a hanyag módon kialakított szabvány mindig is hordozott magában veszélyeket, ma már azonban hatalmas hiba bekapcsolva hagyni, ugyanis a UPnP ezen keresztül az internetről azt csinálnak a routerünk beállításaival amit akarnak. Ezen az úton nyitogatnak maguknak portokat a trójaiak. Ezek a Flash XSS-t (cross site scripting) használják a behatoláshoz, azaz ha letiltjuk a Flash animációkat, vagy szelektíven engedélyezzük őket pl. a NoScript nevű progival, akkor védekezhetünk is az ilyen fajta támadások ellen, de ezzel megnehezítjük a saját böngészésünket is, és hát nem hiszem, hogy ez bárki is akarná.
Sajnos a UPnP hiba az összes gyártó összes routerét érinti, tekintve, hogy a UPnP saját  hibájáról van szó. Ha lehetséges, a későbbi firmware verziókban a gyártók minden bizonnyal majd javítani fogják, de ez nem lesz olyan egyszerű.

Ha már egy ideje használjuk a routert, és eddig a UPnP-t netán bekapcsolva hagytuk, akkor bizony előfordulhat, hogy fertőzöttek vagyunk, vagy legalábbis már valaki meghackelte a routerünk beállításait. A UPnP dolga normális esetben a megfelelő portok nyitogatása az alkalmazások számára, de azt, hogy mi van nyitva nem mutatja meg, ezért a biztonság kedvéért tedd a következőt: szedd le a routerről a WAN kábelt, (azt az UTP kábelt, ami a modem/bridge felé megy) a router menüjében kapcsold ki a UPnP szolgáltatást, majd kapcsold ki és be a routert. Újraindítás után nézd meg, hogy csak azok a portok legyenek nyitva, amiket mi állítottunk be. ("rules and services" fül)
Ha valami más is nyitva van, akkor csináljunk egy hidegindítást (reset gombocska a routeren) és kezdjük a beállításokat elölről, nem elfelejtve, hogy kártevőmentesítsük a routerrre addig felcsatlakoztatott összes számítógépet!

Az, hogy a UPnP-t nem szabad használni, mindössze annyi kényelmetlenséget jelent, hogy azoknak, akik P2P hálózatokat használnak, vagy torrenteznek, saját maguknak kell majd beállítani a port forwardingot, kézzel. Ez pedig nem nagy ár a biztonságért.
 
   Kapcsoljuk ki az SSID broadcast-et!
Az SSID a router azonosítója. Az értékét mi állítjuk be, ami bármi lehet. A routerek alapbeállítása, hogy az SSID-t folyamatosan sugározza magáról, (ezt nevezik SSID broadcast-nek) így mindenki láthatja a környéken, hogy van a közelben egy ilyen és ilyen nevű router. Erre abszolút semmi szükség egy otthoni hálózat esetében, viszont  feleslegesen felhívja magára a figyelmet. Ha tehát nem nyilvános célra üzemeljük be a routert, akkor kapcsoljuk ki az SSID broadcast-et! (Önmagában egyébként ez nem sokat számít, mert megfelelő szoftverrel a nem sugárzott SSID azonosítók is láthatóvá tehetők.)
 
   Kapcsoljuk be a MAC címszűrést!
Ehhez szükségünk van a megvásárolt WLAN kártyáink MAC címeire. A MAC fizikai cím, mely csak az adott darabra jellemző. Ez egy 12 karakterből álló, kötőjelekkel elválasztott hexadecimális kódsor, ami egy matricán szokott lenni a kártyákon. Némely gyártó ezt a matricát nem ragasztja fel az eszközre, hanem a dobozában helyezi el egy kis nylon tasakban. Ha ezt kidobtuk volna, vagy elveszett, akkor sem kell pánikba esni. A MAC cím bármelyik hálókártyánál hozzáférhető a parancssorból a következő utasítással:
<
ipconfig /all>. (Értelemszerűen nekünk a Wireless Adapter MAC címe kell, nem a gépben benne lévő Ethernet kártyáé.) A routeren használni kívánt gépek WLAN adaptereinek összegyűjtött MAC címeit  sorban írjuk be a MAC címszűrő részbe a routerben, és kapcsoljuk be a címszűrést! Innentől kezdve csak az tud csatlakozni, aki a mi kártyáinkat birtokolja. Vagy tudja a kártyánk MAC címét, amire azért kicsi az esély. Elvileg a MAC cím az adatfolyamból kihalászható, de csak akkor, ha valaki gyenge titkosítást használ.
 
    A WEP a leggyengébb titkosítás ami létezik. Tudni kell róla, hogy csak egy ideiglenes megoldás volt a WPA megjelenése előtt. Olyan is. A WEP használatát messziről kerüljük, különösen nagyobb adatforgalom mellett, mert gyakorlatilag bárki által könnyen feltörhető. Ha valami nagyon régi, a WPA-t nem támogató, csak WEP-re felkészített hálózati eszközzel rendelkezünk, azt minél hamarabb cseréljük le!

A jelenleg forgalmazott WLAN kártyák mindegyike támogatja a WPA-t, és a WPA2-t is.
Inkább használjunk WPA2-t, mert jelen pillanatban az a  legbiztonságosabb. Értve ez alatt, hogy a sima WPA-t sikerült már feltörni a szakértőknek, amire hamar reagált a feketepiac. Kínában pl. már komplett a WPA-s védelmet feltörni képes készleteket is árulnak. Mint azt már az előző részben említettem, a WPA2-t is feltörték, bár készleteket még nem árulnak hozzá egyelőre. Szerencsére. A lényeg, hogy tudatosodjon bennünk, hogy ha Wifit használunk, az nem jelent 100%-os védelmet. Alapszabály azonban, hogy mindig az elérhető legerősebb titkosítást használjuk a routerünkkel történő kommunikációhoz. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy az adott titkosítási módszert ne csak a router, de a számítógépünk WLAN adaptere is ismerje. Ez ma már nem szokott problémát jelenteni.

Windows használóknak régebben ajánlottam a WPA-PSK-t - már amíg fel nem törték. Ez még támogatta ugyanis a Windows Wireless Zero Configuration-t, (WZC) ami lehetővé tette a csatlakozást külön szoftver installálása nélkül. Amióta azonban a UPnP probléma élesen felmerült, elfelejthetjük, ugyanis a WZC nem működik UPnP nélkül. A WPA sebezhetőségének kiderülése miatt alapból rizikósnak ítélhetjük, magyarul elfelejthetjük ezt a fajta titkosítást. Még használtan se vásároljunk már olyan elavult WLAN adaptert, amely nem képes WPA2/AES-sel titkosítani az adatforgalmat! 

   A WLAN kártyák szoftveres beállító menüjében is lőjük be a már a routeren kiválasztott titkosítást, utána indítsuk el a rendszert először DHCP-vel. Ha minden működik, akkor a már említett <ipconfig /all> paranccsal kérdezzük le a gépre vonatkozó IP konfigurációt, (IP cím, alapátjáró, stb) és jegyezzük föl a címeket, majd állítsuk be a gépeket a megtalált IP címekre fixen, és a művelet végén kapcsoljuk ki a DHCP szervert. Ha olyan gépet is akarunk használni, (pl. notebook) aminek nem szerencsés, ha fix IP-re van állítva (mert hogy gyakran máshol is használjuk), akkor a DHCP szervert bekapcsolva hagyhatjuk a routeren, de ha nem muszáj így lennie, akkor inkább kapcsoljuk ki, ezzel még egy fokkal megnehezítve, pontosabban lehetetlenné téve azok dolgát, akik be akarnak törni a rendszerünkbe. Mert ha még fel is törik a WIFI-nk hozzáférési kódját, akkor sem kap a gépük IP címet, azaz nem érnek el vele semmit sem.

   A routerek mindegyike egy egyszerű passzív SPI (statful pocket inspection) rendszerű tűzfalat tartalmaz, amit mindenképpen érdemes kihasználni. Hatékony és praktikus védelmet jelentenek, mert bár a kifelé menő (pl. a spyware-ek által küldözgetett) forgalmat nem figyelik, a külső támadásokkal sikerrel veszik fel a harcot. Egy esetleg előforduló kártevő sem képes úgy kilőni, mint a számítógépeken üzemelő tűzfalakat. Persze mivel mint említettem, a kifelé menő forgalmat nem figyelik, azt a számítógépen kell megoldani. Ez elsősorban a Windows-os gépeket érinti, mivel a kifelé menő, nem legális forgalom kizárólag valamilyen kémprogram jelenlétére utal, ami Linuxon pl. nem fordulhat elő, hacsak nem mi telepítettük föl magunk. :)

  Ha van olyan opció a routeren, hogy "Discard ping to WAN" akkor azt kapcsoljuk be. Ez pingelhetetlenné teszi a routert az internet felől, azaz ha valakinek hackelgetni támad kedve, még véletlenül sem fog minket megtalálni. Kívülről ilyenkor gyakorlatilag úgy viselkedik, mintha nem is létezne.

  Állítsuk be a PPPOE paramétereket, azaz a szolgáltatóhoz való belépési adatokat.
Az elsődleges és másodlagos DNS beállításokkal ne bajlódjunk, ezt a szolgáltató megküldi a routernek. Állíthatjuk fixre is, de akkor gyakoriak lehetnek a lassulások.

   Ha azt akarjuk, hogy bárki láthassa a hálózatunkat, (pl. WarDriving hely létrehozása esetén), akkor kapcsoljuk be az SSID broadcast-et, és adjunk neki valami jellemző nevet. Kapcsoljuk ki a MAC címszűrést, a WEP-et, a WPA-t, és kapcsoljuk be a DHCP-t, hogy mindenki kaphasson IP címet. Persze ebben az esetben a saját gépeinken nem árt, ha külön védelem van, de ebbe most nem megyek bele, mert aki ilyenbe fog, az úgyis tudja, hogy mit csinál.

  Amennyiben csak virtuális magánhálózatra (VPN) csatlakozunk, és rendelkezünk a szükséges tanúsítványokkal, és titkosító szoftverekkel, ne bajlódjunk a WEP/WPA beállításával, tekintve, hogy a VPN többszörösen felülmúlja a WPA vagy a WPA2 biztonságát. VPN használata esetében elég ha kikapcsoljuk az SSID broadcastet, bekapcsoljuk a MAC címszűrést és megváltoztatjuk a router jelszavát.
 
  Minden routeren megvan rá a lehetőség, hogy a készre belőtt router beállításait
elmentsük. Ha ezt megtesszük, akkor később, ha valamiért hidegindítást kell végezni rajta, nem kell elölről szöszmötölni, elég, ha visszatöltjük rá a mentést.

WLAN routerem van, de nem mindenhol elég a térerő a házban,
vagy / és akadozik az adatátvitel

Mivel a routerek kimenő teljesítménye minimális, valamint a Wifi eszközök érzékenysége sem éppen mondható optimálisnak, sokan panaszkodnak arra, hogy pár szobával odébb, vagy egy másik emeleten, már nincs elég jelszint az optimális sebességhez.
Ilyenkor sokan nagyobb nyereségű antennákat vásárolnaka routerhez. Egy márkás, jó minőségű antenna viszont egyrész nem olcsó, az olcsó pedig nem biztos, hogy produkálja azt ami rá van írva, nem csak nyereség, de SWR tekintetében sem. De hagyjuk a fenébe az antennákat, inkább nézzük végig pontról pontra, hogy mi is a helyzet:

1, Igen ritka, hogy a router a ludas a rossz összeköttetésben. Túlnyomó többségben a notebookokba, és más Wifi-s eszközökbe épített Wifi antenna érzéketlensége, valamint mini PCI-os Wifi kártyák néha bosszantóan gyenge minősége, vagy inkompatibilis drivere okozza a gondokat. Mielőtt beruházunk bármire, szerezzünk kölcsönbe egy máshol jól működő, népszerűbb márkájú PCMCIA-os, vagy USB-s Wifi adaptert és a beépített helyett azzal is vizsgáljuk meg a hálózatunkat! Ha a kölcsön adapterrel nem tapasztalunk problémát, akkor a gépünben lévő adaptert, vagy annak antennáját vegyük górcső alá. Ha ez nehézségbe ütközik, vegyünk egy külső WIFI adaptert és azt használjuk.

2, A WLAN eszközök érzékenyek az interferenciára. A routert/AP-t ne a számítógépek közvetlen közelében, és pláne ne az ADSL modem (Bridge) vagy kábelmodem tetejére helyezzük el! Ezzel rengeteg vesződségtől kímélhetjük meg magunkat.

3, Ha még ezek után sem az igazi a hálózat, és valaki egy nagyobb nyereségű külső antennát akar venni a routerére, (ami legtöbb esetben többe kerül mint maga a router) jobb ha tudja, hogy ha a drágán megvásárolt antennát ugyanoda teszi, ahol eddig is működött a router, előre borítékolható, hogy az égvilágon semmilyen pozitív változást nem fog tapasztalni egy a gyárinál nagyobb nyereségű antennával sem. Viszont egy kicsivel hosszabb patch kábellel és egy eletromos hosszabbítóval a router helyét is megváltoztathatjuk. Olyan helyet keressünk, ahol kevés fém és viszonylag nagy, nyitott terek vannak a lakás / iroda azon része felé, ahol előzőleg gyenge volt a jel.

4, Hiba, ha nem a routert mozgatjuk, hanem egy külső antennát egy hosszabb kábel végén. Ebben az esetben ugyanis a kábelen akkora csillapítás jelentkezik, hogy amit nyernénk egy nagyobb nyereségű antennán, vagy annak elhelyezésén, azt már előre elveszítjük a kábelen. Vagy többet. Antenna hosszabbítás tehát kilőve.

Ha tehát mindenképpen szükség van a hálózat bővítésére vagy optimalizálására, akkor semmiképp se egy új antennát vegyünk a routerhez, hanem először próbáljuk meg, hogy  fizikailag mozgassuk el a routert egy másik helyre. Ha ez valamiért nem lehetséges, akkor egy különálló AP-t és egy megfelelő hosszúságú UTP patchkábelt vegyünk. Egy nagy nyereségű antenna árából simán kitelik egy használt AP, (sőt olcsóbban kijövünk) amivel viszont valóban megoldható a problémánk. Egy UTP kábelen messzire elvezethetjük a hálózatot az AP számára, és a routerben lévő AP is maradhat ahol van, így a két, vagy akár több AP együttesen tökéletesen el tudja látni a házat.


Nibiru

Frissítve: 2011.03.22
 


 

                                       Copyright (c) nibiru.hu  - Minden jog fenntartva. A felhasználási feltételekről itt olvashatsz.