nibiru.hu

 

 


Veritas Vincit!

Honlapom folyamatosan
építés alatt. (v 0.4.56)

Nyitóoldal, változásokInformatikaPolitika, közélet Magyar SzívvelEgészségSzabadidő, hobbiTudományEgyéb írások

Egyéb írások - Pillanatok                                                                            Frissítve: 2008.03.31

Barátaim oldalai


Pillanatok

Minden keresővel előfordulnak revelációs, vagy szatori élmények. Ezen az oldalon azokról a pillanatokról írok majd, melyek meghatározóak voltak a számomra, és amikor megtörténtek, arra vágytam, hogy bárcsak mindenki átélte volna velem őket. Az oldal  egyelőre csak néhány írást tartalmaz, nem tudom mikor fogom folytatni. 


A fehér ember nagy tévedése

Erdélyben "a patakvölgyben" történt meg velem

Egy nyári reggelen kiültem egy kőre és csak úgy voltam. Nem akartam semmi egyebet, csak a létezést észlelni, meditálni egy kicsit. Egy ilyen helyen a látvány és a hangok általában nem szoktak zavarni, de akkor és ott annyira eleven volt minden, hogy szinte éreztem, hogy a természet mondani akar valamit. A zsurló leveleinek végén összegyűltek a harmatcseppek, s a növény, ha hunyorogva néztem, egy szivárvány-izzókkal feldíszített karácsonyfa képét mutatta. Színes pillangók röpködtek mindenfelé nektár után kutatva, egy légy rászállt a cipőmre, hogy a reggeli nap melegéből merítsen erőt, egy karolópók pedig épp eltűnt egy levél alatt.

Ahogy ott ültem a kövön, és járt a szemem a Föld eme apró, de hersegő darabkáján, egyszer csak megértettem a nyugati ember rengeteg tévhiteinek egyikét. Az Ószövetség szerint a világot Isten odaadta az embernek, azzal a jelszóval, hogy benne minden teremtmény őt szolgálja. Az ostoba ember ezt úgy értelmezte, hogy a világot kénye kedve szerint átalakíthatja, feldúlhatja, elvégre minden csakis őérte van. A nyugati kultúra anyagiassága, és pusztításra való hajlama, mely aztán mint egy rákos burjánzás, úgy terjedt el világszerte, mind ebből az egyetlen tételből ered.

A világ és a benne élő lények valóban azért vannak, hogy szolgáljanak bennünket, de nem abban az értelemben, ahogyan azt a fehér ember társadalma és az általa megfertőzött közösségek gondolják. A világ egy tökéletes rendszer, mely azért van, hogy biztosítsa számunkra a spirituális fejlődésünkhöz megfelelő környezetet, így szolgálva azt a célt, amiért embernek születni egyáltalán érdemes. A legapróbb parányoktól a legnagyobbakig öntudatlanul bár, de minden élőlény a világ működéséért, annak fenntartásán szorgoskodik. Ilyen értelemben valóban szolgálnak, csak a szónak nem abban az értelmében, ahogyan azt az Ószövetség szavait saját önző érdekében kiforgató ember gondolja. És nem az embert, hanem a világot szolgálják. Ez akkor is így lesz, ha az ember már rég elpuszította önmagát.

Az emberiség csak akkor maradhat meg, ha jóváteszi azokat a bűnöket, melyeket a teremtett világ és a világ teremtményei ellen elkövetett. Aki nem tiszteli a természetet és az életet, az sosem érti meg, hogy mit jelent az a mondat, hogy porból lettünk, s porrá leszünk. A Paradicsomban élhetnénk, de az emberi faj többsége csak a Poklot építgeti jelenleg itt a Földön.

***

Dugóban

Ülök egy forgalmi dugóban. Észre sem veszem a dugót, mert a nap süt, a mályvacserjék virágoznak, és a locsolókocsi által hátrahagyott megnyugtató vizes-aszfalt szag eltereli a figyelmem. Enyém a pillanat. Hirtelen rájövök, hogy élvezem a dugót! Körülnézve látom, hogy mások ezzel nem így vannak. Az emberek nyúzottan, rosszkedvűen és türelmetlenül ülnek az autóikban, kedvetlenül járnak az utcán. A létezés csodája önmagában is végtelen boldogsággal tölthetné el őket de ők ezt nem veszik észre. Reaktív elmék, Pavlov kutyái. Alvajáró programozott gépek. Dudálnak. Zenét hallgatnak, telefonálnak. Egy nő egyesben gurul, miközben sminkel.

Ránézek a kezemre. De jó, hogy van kezem! És milyen nagyszerű, hogy én irányítom az ujjaimat! Nem tudom, hogy mit gondolnak rólam az emberek, miközben ezt csinálom, de nem is érdekel. Az ő gondolataik, az ő problémáik.


***

A mozi

A világban minden csak látszólagos - mondják a bölcsek. Egyszer hát kipróbáltam, milyen úgy élni, járni-kelni, mintha egy háromdimenziós virtuális valóságban, valamiféle interaktív  térbeli moziban léteznék. Nem gondoltam, hogy ennyire magával fog ragadni a dolog.
A szabadság olyan dimenziói nyíltak meg előttem, melyek soha addig. A döntéseim látszólag súlytalanok maradtak, de ezzel együtt mintegy érezni kezdtem azok kihatását a jövőre. Valahogy úgy, mint amikor a filmben előre tudja az ember, hogy mi fog történni. A tudatos létezés ezen szintje bárki által elsajátítható és nagyon izgalmas. Fel lehet fogni játékként is, de a legjobb az egészben, hogy ez valójában nem más, mint a meditáció egy formája. Olyan dolgok bukkannak a felszínre amikor ezt a gyakorlatot folytatjuk, melyek  addig elkerülték a figyelmünket. Mivelhogy addig nem figyeltünk, csak reagáltunk.
A moziban az ember figyel, az életben meg csak reagál. Ha az életet figyeli úgy az ember, mint egy filmet, akkor alakítójává válik az őt ért eseményeknek.

Próbáld ki: Élj úgy, mintha a világ egy 3D-s mozi lenne. Teljesen más élmény!

***

Haiti

Arra gondoltam, hogy milyen furcsa, hogy egyes országokban az emberek a mérhetetlen butaság és babonaság világában élnek, miközben ott van számukra a paradicsom. Ott van például Haiti.

Aztán rögtön beugrott, hogy mi fehér emberek sem vagyunk ezzel másképpen. Mi is a mérhetetlen butaság és babonaság állapotában élünk, csak egy másik szinten. Nekünk is itt van a paradicsom, de ugyanúgy vakok vagyunk annak meglátására. Nekünk is ugyanúgy megvan a fizikai és szellemi szemetünk, csak mi ügyesebbek vagyunk annak elrejtésében.

Az átlag fehér ember úgy hiszi, hogy ami nem zavarja a kényes kis érzékszerveit, akkor az már nincs is. Az átlag fehér ember azt hiszi, hogy bármi bűnt elkövethet, mert ha kimagyarázza, meggyónja, vagy másra keni, akkor nincs következménye.
Semmivel sem vagyunk különbek a Haitiaktól.

***

A zuhany

Vízcseppek özöne áramlik az arcomba és folyik tova a testemen. Simogatnak, csiklandoznak, zörgetik a kopasz fejemet. Milyen jó is kopasznak lenni! :) Kezd elmosódni a határ a víz és a testem között, majd eggyé válok a vízzel, mely elviszi az összes gondomat, gondolatomat. Végül ott állok tisztán - kívül és belül.  

***

Nyári pocsolya

Az élet gyönyörű. Látok, hallok, szagolok, érzem a lábammal a langyos nyári pocsolyát.
Van lábam! Egészséges vagyok! Szeretem az életet!

***

Mosoly

A szomszéd irodában van a cég postázója. Ül ott egy hölgy, aki olyan jólesően göndöreket, jóízűeket és szívből jövően szokott nevetni és olyan hosszan, hogy amikor meghallom, nekem is mindig mosoly kúszik az arcomra, még ha abban a pillanatban nem is volt épp jó kedvem. De jó, hogy van fülem, és hallhatom. A bódhiszatva a metrón c. klip jut eszembe erről:


***


Élet mindenhol

A házunk melletti diófára sok évvel ezelőtt akasztottam egy madáretetőt. Telente  vörösbegyek, szégcinegék, kék cinegék, zöldikék, fakopáncsok, gerlék és verebek látogatják. Időnként még egy küllő is megjelenik. A házunk csatornája alatt rendszeresen költenek is a cinkék, egy hiányos deszkázat mögött pedig a rozsdafarkúak. Tavasztól őszig esténként friss vizet teszek egy tálba, mely a madarak számára fürdő és ivóhelyük szolgál. Reggelente mindig körülnézek a kertben, és mindenfelé életet látok.  Jó így elindulni dolgozni.

A szemlélődés a természetben az egyik kedvenc meditációm. A kert és a benne lakó élőlények, növények és állatok is mindig valami újat tanítanak.  Elképzelhető, hogy egy lakótelepi lakás homályában is meg lehet világosodni, de hogy úgy, a természet nélkül sokkal nehezebb, az biztos.

***

 
Ami odakint van, azzal csak karmát teremtünk. Más jelentősége nincs. Csak az számít, ami bennünk zajlik.  Amit az emberek valaha alkottak, és annak jelentős része, amit civilizációnak nevezünk, mind csak az emberi egó terméke. Csak az egó akar élni örökké. Ő az, ki minden ébren töltött, tudatosság nélküli másodpercünkben arra figyel, hogy el is higgyük, hogy nincs halál. Hogy tovább csnálhatjuk a szánalmas kis hülyeségeinket. Persze észleljük, hogy van halál, de az egónk továbbra is azt mantrázza, hogy mások meghalnak, de én nem. Velem nem történhet meg ami a többiekkel. Vagyis majd öreg bácsiként vagy néniként fogok elaludni egyszer. Addig pedig tervezhetek.

Az egó persze nem képes a halálfélelmet eltüntetni, hiszen az ember pontosan érzi annak az abszurditását, hogy "mindenki más meghal, csak én nem." Az egó trükkje, hogy ha a nyilvánvalót nem képes elhazudni, hát átalakítja. A halálfélelmet átalakítja más fajta félelmekké. A félelmek következményei pedig azok a negatív, rossz karmát teremtő  egoista személyiségjegyek, mint az önzés, a kapzsiság, az irigység, a féltékenység stb. A félelemben élő ember más emberek befolyásolására törekszik. Igaz szó ritkán hagyja el a száját, az is csak akkor, ha az éppen előnyösebb számára. Ha az hoz a konyhára,  viszályt szít, de akár háborút is képes kirobbantani. A hatalmat öncélúan gyakorolja, sosem mások érdekében. Az alaptípusra jellemző a pénz, a hatalom és a hírnév (presztízs) utáni loholás. (Lásd még A Gonosz háromszöge c. részben.)

Azt is mondja az egó, hogy "én jó ember vagyok, nincs miért félni", meg "majd meggyónom", vagy "majd ellensúlyozom egy kis adakozással." A legújabb pedig, hogy "mindegy, majd egy következő életben". Majd, majd és majd. Pedig az Örökkévalónak (bárhogy is hívjuk) nincs mérlege, és nem alkudozik, ő csak szemlélő. Tetteink minden következményét, bármi is légyen az, saját magunknak kell majd elszenvednünk az idő sodrában. A változásra, változtatása nincs jobb idő a mostnál, annál is inkább, mert nincs is más idő a moston kívül. Ám ha az egón múlik, a halogatásnak sosincs vége. Az emberek többsége az egója és az anyag, az anyagi világ rabjaként mások szolgájaként éli le az életét. Gyűjtöget a jövőre, tervezget egy olyan időre, ami nincs is. Pedig sosem tudhatjuk mit hoz a holnap és mint nincs se idő, se anyag. Csak a most van és az anyagi látszatú energiaák végtelen áramlása. Az élet egy röpke álom csupán egy öntudatlan létezésben. Fel lehet ébredni persze, csak nem kényelmes dolog.                                       Copyright (c) nibiru.hu  - Minden jog fenntartva. A felhasználási feltételekről itt olvashatsz.